Wat is zorgoverleg?
Zorgoverleg is een efficiënte methodiek waarbij de cliënt, de mantelzorgers en de zorg- en hulpverleners rond de tafel zitten om de zorg op elkaar af te stemmen.
Voor wie?
Personen met een complexe en langdurige psychiatrische problematiek van herhalende aard.
Wanneer zorgoverleg?
Wanneer men ondervindt dat de thuiszorg niet optimaal verloopt en men enige sturing kan gebruiken, is een zorgoverleg aangewezen. Wanneer een ontslagfase in het vooruitzicht is, kan een zorgoverleg ook al plaatsvinden op een verblijfsafdeling. Op die manier kan de thuiszorg na ontslag goed van start gaan.
Wat zijn de voordelen?
- De cliënt heeft zelf inspraak
- Multidisciplinair: overleg tussen verschillende disciplines
- Ontmoeting van het hulpverleningsnetwerk
- Verwachtingen naar elkaar toe zijn duidelijk
- Oplossen van knelpunten verloopt sneller
- Vraaggericht werken (zorg op maat)
- Er worden duidelijke taakafspraken gemaakt
- Georganiseerd door een externe, neutrale organisator
Dit is de hulpverlener die een directe zorgrelatie heeft met de cliënt en die een aanspreekpunt is voor anderen. Hij/zij maakt na het zorgoverleg het begeleidingsplan op. Het begeleidingsplan bevat concrete taakafspraken voor cliënt, mantelzorger, zorg- en hulpverleners. Na elk overleg wordt dit aangevuld met nieuwe afspraken.
De overlegorganisator klaart de zorgvraag uit en brengt alle betrokkenen samen. Deze organisator is niet betrokken in de cliëntsituatie, zit het overleg voor en neemt een neutrale houding aan.
Aanvragen voor multidisciplinair overleg worden rechtstreeks aan de overlegorganisatoren gesteld. De gangbare sjablonen kunnen hiervoor blijvend gebruikt worden. Het agentschap Zorg en Gezondheid fungeert als authentieke bron voor de lijst van overlegorganisatoren.
- Aanvraagformulier CM (aan te leveren via overlegorganisatie@cm.be)
- Aanvraagformulier Solidaris