Missie
We werken aan een betere GGZ voor volwassenen en ouderen in het arrondissement Turnhout. Onze doelgroep omvat alle personen vanaf 18 jaar met een psychische kwetsbaarheid die nood hebben aan geestelijke gezondheidszorg, inclusief specifieke doelgroepen zoals personen met verslavingsproblematiek en personen die geïnterneerd zijn. We vormen een netwerk GGZ Kempen dat continue verbindingen maakt en onderhoudt tussen GGZ-organisaties, partners in de zorg, welzijn en andere sectoren. Herstelgericht werken is samenwerken met alle betrokkenen, we beschouwen cliënten en hun naastbetrokkenen hierbij als essentiële partner. We vertrekken vanuit een gemeenschappelijk waardenkader en visie, werken intensief samen en sturen het zorgaanbod en dienstverlening bij, uitgaande van de noden van de populatie, recente wetenschappelijke inzichten en de beschikbare middelen. We nemen een signaalfunctie op naar de overheid in verband met lacunes en knelpunten in het zorgaanbod.
Visie
De evolutie naar een meer gemeenschapsgerichte geestelijke gezondheidszorg door de realisatie van zorgcircuits en netwerken is een gedeelde verantwoordelijkheid van alle deelnemende partners in het arrondissement Turnhout.
Netwerk GGZ Kempen bouwt de functies, zoals omschreven in de ‘De gids naar een betere geestelijke gezondheidszorg’ – aanvullend en complementair met het bestaande aanbod – met alle betrokken zorg- en welzijnspartners uit. De uitbouw van deze functies wordt zo georganiseerd dat elke cliënt, onafhankelijk van de woonplaats, beroep kan doen op elke functie. We organiseren een netwerk van zorg waarbij het mogelijk is individuele zorgtrajecten te creëren. Er worden gezamenlijk inspanningen geleverd om de huidige lacunes in het zorgaanbod te remediëren.
Binnen het netwerk krijgt de cliënt de minst ingrijpende vorm van zorg aangeboden volgens de principes van stepped care en matched care. De cliënt wordt zo lang mogelijk ambulant ondersteund, begeleid en/of behandeld. Hierbij wordt de draagkracht van de context mee in beschouwing genomen. Er wordt enkel gehospitaliseerd als ambulante zorgvormen geen soelaas bieden.
Netwerk GGZ Kempen wil gemeenschapsgerichte zorg bieden. Dit betekent zorg in de nabijheid van de thuissituatie, vertrekkende vanuit de mogelijkheden, noden en de leefomgeving van de cliënt:
- De zorg is beschikbaar, toegankelijk, continu en in verhouding tot de zorgbehoefte
- De cliënt én zijn naastbetrokkenen zijn essentiële partners in de (organisatie van de) zorg. Cliënten nemen maximaal de regie van hun leven in eigen handen. Het netwerk voorziet de nodige ondersteuning om deze nauwe betrokkenheid en actieve rol van cliënten en naastbetrokkenen te faciliteren.
- De zorg is gericht op herstel en op maatschappelijke participatie
Het personeel binnen het netwerk werkt op basis van deze gedeelde visie, vertrekt vanuit evidence-informed praktijken en maakt maximaal gebruik van eenzelfde methodiek en zorgcommunicatie-instrumenten. Er wordt gezorgd voor eenheid van aansturing en er worden aanhoudend inspanningen geleverd tot competentieverhoging.
De gezamenlijke middelen in het netwerk worden efficiënt beheerd zodat de middelen maximaal ten goede komen aan de zorg.
Visieteksten
- Visietekst familieparticipatie
- Visietekst signaleringsplannen
- Visie op herstel
- Visie op wonen
- Visietekst werkgroep arbeid
- Visietekst Arbeidscoach GGZ
- Visietekst/engagementsnota zorgcontinuïteit voor suïcidale personen
Psy 107
De evolutie naar een meer gemeenschapsgerichte geestelijke gezondheidszorg zoals beschreven in de ‘Gids naar een betere geestelijke gezondheidszorg door de realisatie van zorgcircuits en netwerken’ is een gedeelde verantwoordelijkheid van alle deelnemende partners in het arrondissement Turnhout.
Netwerk GGZ Kempen bouwt de functies, zoals omschreven in de gids –aanvullend en complementair met het bestaande aanbod- met alle betrokken zorg- en welzijnspartners uit.
Waar gaan we voor?
Strategische doelstellingen
- De 5 functies worden zo gerealiseerd dat de zorg- en ondersteuningsnoden van de volledige populatie in het werkingsgebied kunnen beantwoord worden.
- De beschikbaarheid, de toegankelijkheid en de kwaliteit van het zorgaanbod mbt de 5 functies wordt verbeterd vanuit samenwerking over lijnen, sectoren, netwerken en regiogrenzen heen.
- Er wordt vanuit een gedeelde visie op herstel, herstelondersteunende en krachtgerichte zorg geboden in cocreatie met cliënten en hun context.
- Zorgcontinuïteit is gewaarborgd bij schakelmomenten, onafhankelijk van problematiek of leeftijd.
- Netwerk ggz kempen wordt bestuurd vanuit een gedeelde visie en verantwoordelijkheid welke vertaald wordt naar de ruime netwerksamenwerking.