Project jong-volwassenen
Het project is bedoeld om jongvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid extra te ondersteunen wanneer zij de stap naar zelfstandig wonen willen zetten. Er wordt gekeken naar de meest haalbare vorm van zelfstandigheid. De jongvolwassenen worden begeleid door de woonbegeleiders van Beschut Wonen en krijgen verder ook extra ondersteuning van een klinisch psychologe en expert verslavingszorg (indien nodig). Er wordt bekeken welke krachten de jongvolwassene reeds heeft en welke vaardigheden verder ontwikkeld kunnen worden. Op psychisch vlak worden de noden in kaart gebracht en gezocht naar de meest gepaste hulp. Het project beschikt over 8 plaatsen binnen Beschut Wonen Kempen, dit zowel in Geel als in Turnhout. Er is de mogelijkheid tot groepswonen of (op een later tijdstip) individueel wonen.
Doelgroep
Jongvolwassenen met een ernstig psychiatrische aandoening tussen 18 en 25 jaar die de stap naar zelfstandig wonen willen zetten en hierbij ondersteuning nodig hebben. Jongvolwassene dient te beschikken over een minimale zelfstandigheid omdat er geen 24/7 zorg voorzien is. Verder dient de psychische problematiek voldoende gestabiliseerd te zijn.
Aanmelding
Via het woonzorgloket Netwerk GGZ Kempen dient er een aanmelding voor Beschut Wonen te gebeuren waarbij vermeld wordt dat het specifiek bedoeld is voor het project jongvolwassenen. Aanmelding kan gebeuren door een jongvolwassene zelf of door een hulpverlener of ouder in samenspraak met de jongvolwassene.
Voor meer info
Katrien Mulders – Klinisch psycholoog en coördinator van het project:
T 0499 27 06 90
E Katrien.mulders@beschutwonenkempen.be
Diane Geerts – Directeur Beschut Wonen Kempen:
T 014 59 42 53
Of via het algemeen mailadres:
E jongeren@beschutwonenkempen.be
Het Team Buiten-ge-WOON is een outreachend team dat zich richt op zorgwekkende zorgmijders (18-65j) met ernstige en complexe psychische problemen en waarbij het behoud van de sociale woning onder druk komt te staan.
Aanmeldingsprocedure
De moeilijkheden omtrent het behoud van de woning worden gedetecteerd door de sociale diensten van de sociale verhuurkantoren (SVK) en sociale verhuurmaatschappijen (SHM). Die twee instanties melden de problematische huurders aan bij de Preventieve Woonbegeleiding van het CAW. Wanneer de preventieve woonbegeleiders (CAW) psychische problemen ervaren, kunnen ze beroep doen op het Team Buiten-ge-WOON ter ondersteuning.
Voor een eerste fase van dit project is er gekozen om met een proefregio aan de slag te gaan. Die proefregio is: Herentals, Olen, Herenthout, Hulshout, Westerlo, Geel, Herselt, Laakdal en Meerhout. In een latere fase wordt deze regio verder uitgebreid.
Aanbod
Het Buiten-ge-WOON-team gaat op een outreachende en assertieve manier te werk. Zij doen dit zo kort als mogelijk, zo lang als nodig. Het is geen crisisopvang, de medewerkers zijn 5/7 bereikbaar.
Doelstellingen tijdens een begeleiding zijn:
- Contactopbouw en contactbehoud
- Uitgebreide screening
- Specifiek psychiatrisch assessment
- Begeleiding van de cliënt vanuit de probleemstelling wonen
- Ondersteuning diverse levensdomeinen met uitbouw en consolidatie steunend netwerk
- Indicatiestelling en oriëntering naar gespecialiseerde ggz
- Coaching en vorming voor medewerkers GGZ en wonen i. f. v. expertisedeling
Coaching en vorming
Op vraag van medewerkers SHM en SVK kan er coaching en vorming geboden worden m.b.t. o.a. hoe omgaan met verontrustend gedrag, gespreksvoering, aanklampende methodieken, psychiatrische problematiek enzoverder.
Contactgegevens
E team.buitengewoon@ggzkempen.be
T 014 57 91 26
Postadres: Pas 196 – 2440 Geel
Kantoor: Pas 196 – 2440 Geel