– Het nieuwe bemoeizorgteam van de Kempen in sociale huur –
Het Team Buiten-ge-WOON is een outreachend team dat zich richt op zorgwekkende zorgmijders (18-65j) met ernstige en complexe psychische problemen en waarbij het behoud van de sociale woning onder druk komt te staan.
Wat is bemoeizorg?
Onder bemoeizorg verstaan we het ongevraagd zorg bieden aan sociaal kwetsbare mensen. Het is zorg die gericht is op het verbeteren van kwaliteit van leven en/of het vermijden van overlast bij personen met een psychische kwetsbaarheid die zorg op een zorgwekkende manier mijden. Ondanks de inspanningen tot vermaatschappelijking van zorg met inzet van mobiele teams blijven nog heel wat mensen met een complexe problematiek onder de radar.
Bemoeizorg is bij deze doelgroep aangewezen omdat het personen zijn die hulp nodig hebben, maar deze hulp niet accepteren. Vaak omdat ze geen hulpvraag kunnen of willen stellen. Een outreachende aanpak is in deze noodzakelijk. Er wordt telkens vertrokken vanuit het model van oordeelbekwaamheid van Tielens & Verster (TIELENS, J. & VERSTER, M. Bemoeizorg. Eenvoudige tips voor moeilijke zorg. Voor iedereen die werkt met mensen met een psychiatrische stoornis. Utrecht, De Tijdstroom, 2010.).
Het doel van bemoeizorg is toe te leiden naar de meest aangewezen hulpverlening.
Wie zijn we?
Team buiten-ge-WOON is een multidisciplinair team bestaande uit o.a. maatschappelijk werkers, psychiatrisch verpleegkundigen, een ergotherapeut en een klinisch psychologe die nauw samenwerken met preventieve woonbegeleiders van CAW de Kempen en de beleidsarts van het langdurig zorgteam Netwerk GGZ Kempen.
Ontstaan
Team Buiten-ge-WOON is in 2018 opgericht vanuit een projectoproep van de Vlaamse overheid. Het project in kader van de realisatie van functie 5 wordt gerealiseerd vanuit een regionaal intersectoraal samenwerkingsverband tussen GGZ, welzijn en sociale huisvesting. In Vlaanderen worden in 5 andere regio’s gelijkaardige projecten uitgebouwd.
Specifieke doelgroep
De doelgroep bestaat uit zorgwekkende zorgmijders die sociaal huren (leeftijd 18-65j.) en die dreigen uit huis gezet te worden of waarbij het behoud van de woning onder druk komt te staan. Er is het vermoeden dat een psychische kwetsbaarheid mee aan de basis ligt van de moeilijkheden.
Aanbod
Het Buiten-ge-WOON-team gaat op een outreachende en assertieve manier te werk. Zij doen dit zo kort als mogelijk, zo lang als nodig. Het is geen crisisopvang, de medewerkers zijn 5/7 bereikbaar.
In eerste instantie tracht het team aansluiting te vinden bij de cliënt en contact op te bouwen. Cliënten slagen er vaak niet in om hulpvragen te formuleren. Men gaat aan de slag met het verhaal van de cliënt waarbij vaak een onderliggende lijdensdruk aanwezig is. Presentie en aandacht voor het tempo van de cliënt zijn essentieel om een brug te kunnen bouwen naar de reguliere hulpverlening. De Buiten-ge-WOON- werkers gaan creatief aan de slag en laten bestaande kaders los om zo goed mogelijk aansluiting te vinden. Waar mogelijk wordt samengewerkt met andere professionals zoals OCMW-medewerkers en huisartsen. Ook het persoonlijk netwerk kan betrokken worden.
Doelstellingen tijdens een begeleiding zijn:
- Contactopbouw en contactbehoud
- Uitgebreide screening
- Specifiek psychiatrisch assessment
- Begeleiding van de cliënt vanuit de probleemstelling wonen
- Ondersteuning diverse levensdomeinen met uitbouw en consolidatie steunend netwerk
- Indicatiestelling en oriëntering naar gespecialiseerde ggz
- Coaching en vorming voor medewerkers GGZ en wonen i. f. v. expertisedeling
Hoe aanmelden
Aanmeldingen bij team buiten-ge-WOON kunnen gebeuren door de sociale dienst van sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM) en sociale verhuurkantoren (SVK).
Coaching en vorming
Op vraag van medewerkers SHM en SVK kan er coaching en vorming geboden worden m.b.t. o.a. hoe omgaan met verontrustend gedrag, gespreksvoering, aanklampende methodieken, psychiatrische problematiek enzoverder.
Contactgegevens team Buiten-ge-WOON
Adres: Pas 196 – 2440 Geel
T 0473 56 74 42
E team.buitengewoon@ggzkempen.be